Sant Martí | Mobile Week Barcelona

Sant Martí

Mweek TALKS

Disseny Hub – 20 de Febrer

Disseny Hub va ser l’escenari en el qual es van celebrar les presentacions, diàlegs i debats del districte de Sant Martí. La jornada del 20 de febrer va arrencar amb la presentació del projecte xAire, una activitat de participació ciutadana, en col•laboració amb 2 escoles de secundària de Barcelona, impulsada per Estació Ciutat nascuda arran de l’exposició del CCCB ‘Després de la fi del món’, que aconsegueix mesurar la qualitat de l’aire de Barcelona amb major precisió del que fa la xarxa oficial gràcies a la instal•lació de més de 800 sensors.

Després de la presentació del projecte, es va iniciar la conferència “Big data & Data analytics in cities”. Una sessió protagonitzada per Francesca Bria, comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Esteve Almirall, director del Center for Innovation in Cities/IIK, Oriol Estela, PEMB, i Guillem Camprodon, de IACC. En aquest espai es van presentar les opcions que tenen les ciutats per millorar la qualitat de vida dels seus veïns i els processos necessaris per assegurar la sobirania tecnològica a les ciutats.

Després de les intervencions, va començar el diàleg “Ciutats del futur: Escenaris de futur de la quotidianitat urbana”. Miquel Molina va arrencar el diàleg amb una previsió del futur que ens espera: “En 2050 està previst que el planeta visqui en un context en el qual el 80% dels seus individus siguin ‘urbans’”. A partir d’aquesta premissa ens preguntem quins són els reptes que han d’afrontar les ciutats respecte a la superpoblació. Els nous models de fabricació digital, l’economia circular, el consum col•laboratiu i la participació ciutadana es converteixen en els pilars sobre els quals ha de reposar el futur de les ciutats.

En la seva intervenció Marc Montlleó, director tècnic de Barcelona Regional, es va centrar en la necessitat de matisar el concepte de ‘sostenibilitat’ i el seu recent protagonisme en les agendes urbanes mundials. Encara que el concepte s’utilitza fa temps i ja està més que implementat dins de l’educació urbana, fins ara no s’havia traslladat el concepte a un marc en el qual es parlés des del punt de vista de la salut. Aquest canvi de paradigma al que s’enfronten les ciutats i la nova planificació concorda amb els reptes als quals s’enfronta la indústria 4.0. Les dades ja no representen només una estadística, des de fa un temps ja s’està treballant amb dades reals que permetin planificar la contaminació que tindrà la ciutat gràcies a la xifra de vehicles que circulen i amb algorismes d’autoaprenentatge.

Judith Carrera, directora del Premi Europeu espai públic urbà i responsable de debats i conferències del CCCB, va destacar el paper de les ciutats com a espai públic i nexe d’unió entre els seus ciutadans. Les ciutats són espais físics que contenen valors immaterials, valors polítics, de llibertat, de moviment, o d’accés que estan lligats a la ciutat des del seu naixement. El ‘espai públic’ és el que ens permet sintonitzar el ‘jo’ amb el ‘nosaltres’. En aquest context, les noves tecnologies han dinamitat una de les transformacions més profundes dels últims temps: permeten a les ciutats ser més eficients, intervenir en l’arquitectura de la ciutat; però també han canviat la manera de relacionar-se. Dins d’aquesta transformació, ens trobem davant tres lògiques globals que seran les que acabin per definir les ciutats del futur: Quins drets atorguem als immigrants que vulguin viure en altres ciutats? Quina gestió fem amb els visitants temporals? Quins límits ha de tenir l’entrada de capital global en el sòl urbà per evitar la compra massiva i que es desplaci a la gent local i s’acabin perdent les arrels de les ciutats?

En representació de l’Ajuntament de Barcelona i com a líder del pla d’innovació digital va prendre la paraula Anna Majó. Des de fa uns anys Barcelona té en el seu full de ruta aconseguir que la tecnologia tingui un paper rellevant i útil a la ciutat. El plantejament se centra a aconseguir noves polítiques que permetin a les ciutats i la tecnologia crear riquesa i llocs de treball a l’abast de tots els ciutadans, que la tecnologia no sigui només una via per aconseguir les smartcities, sinó també una eina per evitar les bretxes digitals. Perquè aquesta nova política sorgeixi efecte, el ciutadà ha de ser més partícip i més actiu en el desenvolupament de la ciutat. La tecnologia ha de ser el canal pel qual arribar a una ciutat més democràtica i que permeti resoldre els problemes de mobilitat, habitatge, ús de l’espai públic o contaminació.

Ramón Marrades, director d’estratègia de la Marina de València i cofundador de Urbego, va posar sobre el tauler un dels grans problemes que coneix d’a prop: la reconexió de grans estructures de la ciutat amb els seus ciutadans. Espais i construccions com les quals es van fer per a grans esdeveniments com la Fórmula 1 o la Copa Amèrica a València, s’han quedat orfes i els veïns senten que no els pertanyen. Aquesta reconexió ha de passar per arrencar dinàmiques participatives que incloguin diferents elements per millorar la presa de decisions.

Després d’un debat centrat en el futur de les ciutats, Josep Perelló va tancar la trobada llançant la reflexió sobre la necessitat d’habilitar punts de trobada. En una societat en què la tecnologia avança cap al automatitzable, s’ha de treballar el concepte d’humanitat. És per això que hem de centrar-nos en una smartcity que connecti amb els seus habitants, que la tecnologia que canviï les relacions entre les persones serveixi per generar més empatia i escoltar al que pensa diferent.

En el districte també es van realitzar dues conferències en dies diferents al Cibernarium. “Noves tendències en el consum i producció d’art i cultura: realitat augmentada i gamificació” es va dur a terme el 21 de febrer a càrrec de Dolors Reig, i el 22 de febrer es va impartir una conferència titulada “Oportunitats de la tecnologia blockchain per al ciutadà”.

mWeek LAB

Núria Conde, investigadora postdoctoral en el Laboratori de Sistemes Complexos de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en el PRBB, va coordinar els diferents tallers que es van oferir en el districte durant la setmana. “Conreant espirulina a la ciutat” va ensenyar als assistents la importància d’aquesta cyanobacteria, i per què es considera un aliment ecològic i excepcionalment nutritiu en el Centre Cívic Sant Martí de Provençals, amb la col•laboració de Diy Bio Barcelona i Sant Marti Centre Cívic.

Un altre dels tallers, que es va realitzar en el FabLab, va tractar de fer viure als participants una veritable experiència maker: “Sensoritzar l’entorn” va treballar l’aprenentatge d’electrònica bàsica, i com fabricar sensors propis (o inputs) i aconseguir que aquests inputs, posteriorment es transformin en llum, so o vibració: outputs. Amb la col•laboració de Iaac Fab Lab Barcelona.

En el taller “Biografitis amb UV”, es va dur a terme en el Centre Cívic Sant Martí de Provençals i van participar entitats com Diy Bio Barcelona i Sant Marti Centre Cívic. Es va treballar amb materials per aconseguir fer dibuixos en plaques amb la influència de la llum i plaques receptores. Per acabar, l’últim dels tallers va aconseguir muntar un microscopi a partir d’una webcam.

Com és el que no es veu? Muntatge amb un microscopi” va ser un altre taller on es va experimentar a partir d’una web-cam la creació d’un microscopi per després mirar una sèrie de mostres, a la Biblioteca el Clot, amb la col•laboració de Diy Bio Barcelona i Biblioteques de Barcelona.

El taller “Salut, diners i amor. Tecnologia bàsica aplicada a la vida quotidiana”, es va realitzar en l’Auditori del Cibernàrium, on es van presentar i van practicar amb recursos tecnològics útils per a la vida quotidiana.

En el Museu del Disseny va ser el lloc triat per al taller “Imaginant la ciutat del futur que desitgem”, on es van construir nous imaginaris sobre el futur de la ciutat que es vol arribar.

Finalment, “El futur dels wearables dinàmics” va presentar una metodologia desenvolupada des del pensament distòpic per dissenyar amb materials dinàmics, electrònica flexible i Smart Textile en Disseny Hub Barcelona, amb la col•laboració de Materfad ELISAVA.

Mweek KIDS

En el taller “Programa els teus propis videojocs” en el Centre Cívic Sant Martí de Provençals, els nens i nenes van crear dos innovadors videojocs utilitzant Scratch: un d’ells, plantejava com a repte una caça de vampirs; l’altre, va posar als participants dins d’un laberint, del que havien d’aconseguir escapar. En aquest taller van col•laborar entitats com Soko Tech i Sant Martí Centre Cívic, proporcionant l’espai.

mWeek GALLERY

Sant Martí va ser el districte amb més activitat de mWeek Gallery. En el Disseny Hub entre el 15 de febrer i el 4 de març es va poder visitar l’exposició sobre “El futur quotidià” en la qual es van escollir 10 obres de nova creació de 10 artistes seleccionats. A més, també es va poder veure l’obra “Civilization” de Marco Brambilla, en col•laboració amb Fundació Sorigué.

També es van organitzar dues visites guiades. El primer a l’espai de les empreses d’alt impacte tecnològic a la Incubadora MediaTIC, i un segon recorregut al centre de captació tecnològica, Cibernarium.

Mweek COMMUNITY

Mobile Week Barcelona compta amb la col•laboració i el suport de diferents entitats i institucions per ampliar el seu programa d’activitats, expandir el impacte i fer partícip als agents de la ciutat. En Sant Martí, ProtoPixel va organitzar un showcase en el qual convidava als veïns de la ciutat a votar els projectes creats durant el seu hackaton, Hack the light up, la primera d’il•luminació digital a Espanya.

Entre els premis, el millor hack de la Torre Glòries va tenir l’oportunitat de ser la principal animació de la Torre durant la nit de diumenge.

No et perdis res!

Subscriu-te a la nostra newsletter per rebre totes les novetats i convocatòries de Mobile Week Barcelona

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies